Interview Tine met 2 SISP studenten

In dit interview praat Tine Jonckers met twee studenten van SISP. Seena is een meisje van 15 jaar oud en Manoj een jongeman van 19 jaar. Het gaat om twee zogenaamde dropouts: kinderen of jongeren, die het reguliere onderwijs van India door omstandigheden verlaten hebben.


Interview met 2 studenten van SISP


Hoe zijn jullie in SISP terecht gekomen?

Seena:“Oorspronkelijk ging ik gewoon naar school en woonde ik thuis, bij mijn gezin. Maar toen ik 10 jaar oud was, besloten mijn ouders me naar een internaat te sturen. Dat vond ik heel moeilijk. Ik kon dat niet aan. Daarom ben ik op 12 jaar gestopt met school. Nu kom ik naar SISP om me voor te bereiden op het 10th standard examen (Dit is een staatsexamen om een diploma te behalen van het lager middelbaaronderwijs).”

Manoj:“Ook ik bereid me voor op het 10th standard examen in SISP. Ik ben moeten stoppen met school toen ik 14 jaar oud was. Mijn familie had het financieel heel moeilijk op dat moment. Daarom ben ik beginnen werken, om mijn gezin mee te helpen onderhouden. Ik ging telkens een hele week vissen op zee. Dit is normaal gezien geen werk voor kinderen van die leeftijd, maar het kon niet anders. Maar ondertussen volg ik dus opnieuw les om een diploma te behalen.”

Hoe is het om les te volgen in SISP? Verschilt SISP erg van andere scholen?

Seena:“Ja, toch wel. Ik heb door SISP meer zelfvertrouwen gekregen. Toen ik nog op mijn vorige school zat, kon ik niet eens in het Malayalam, mijn moedertaal, schrijven. Nu kan ik niet alleen in het Malayalam schrijven, maar zelfs in het Engels.”

Manoj: “In SISP is er meer zorg. Andere scholen laten de zwakkere leerlingen links liggen. Hier gebeurt dat niet. In SISP zijn de klassen ook kleiner.”
                          Andere scholen laten de zwakkere leerlingen links liggen.                                                              Hier gebeurt dat niet."


Wat is jullie favoriete vak?

Manoj: “Biologie en Wiskunde”

Seena: “Wiskunde en Geschiedenis”

Hoelang volgen jullie al les in SISP?

Manoj: “Ik volg al 4 jaar les in SISP. In het begin combineerde ik het nog met werken. Sommige dagen ging ik werken, andere dagen kwam ik naar school. Maar omdat mijn examen er nu aan komt, kom ik elke dag naar school.”

Seena: “Ook ik volg hier al 4 jaar les.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?

Manoj: “Ik zou graag in één van de Golfstaten gaan werken of gaan vissen.”

Seena: “Ik wil dokter worden!”

Is er iets dat jullie nog willen toevoegen?

Manoj: “Ik ben heel blij dat we hier kunnen studeren. Het enige dat ik jammer vind, is dat er in SISP zelf niet zo’n grote speelplaats is. We gaan wel elke week naar een groot veld in het naburig dorp Vizhinjam, waar we veel plaats hebben om te sporten. Dat vind ik geweldig.”


Lees ook de interviews van Tine met de 3 sanitaire medewerksters en Abdaul Rahman