2dekansonderwijs

Het Free Education Center in het dorp Vizhinjam. 


Elke werkdag komen een aantal kinderen naar het Free Education Center voor scholing. Zij vallen weg in het gewone onderwijs, dat in India normaal voor iedereen toegankelijk is. Deze kinderen bedelen normaal hun maaltijd bijeen en krijgen daarom in de school ter vervanging een ontbijt en middagmaal (anders zijn ze te hongerig of te zwak om te leren).


Sommige ouders (allerarmsten) krijgen ook een klein vervangingsinkomen van 10 roepies per dag (anders laten zij hun kinderen niet naar school komen).


Afwisseling in het onderwijs is zeer belangrijk. Daarom geeft men in de voormiddag klassieke vakken en in de namiddag reativiteitsvakken, sport, spel en dans.


SISP is een van de weinige gemengde scholen in de omgeving. Ons personeel bestaat uit één hoofdonderwijzeres   (Ms. Kumari), zes docenten voor de traditionele vakken, een professionele creatieve kunsten leraar, en een professionele danser leraar (allen uit Indië).


Intussen studeerden al meerdere kinderen af na twee jaar opleiding of konden doorstromen naar het gewone onderwijs.


Er loopt ook een alfabetiseringsopleiding voor jonge vissers waar een 30-tal jongeren aan deelnemen.

In 2003 startte SISP met een programma voor onze oudste studenten waarbij de studenten studeren in de ochtend en werken, aan een bescheiden vergoeding, in onze ambachtelijke workshops in de namiddag. SISP runt een kleine schoolkliniek waar studenten medische behandeling krijgen voor kleine snijwonden en ongemakken. Gelukkig ontvangen we zowel kleding als donaties vanuit het buitenland en lokaal van onze sponsors. Aan het eind van het jaar, als we de middelen hebben, proberen we schoenen of kleding items te kopen als cadeautjes.